Nyuddannede akademikere mister jobtilknytning
Senest opdateret: 3. november 2009 af Redaktionen · Kommenter
For blot et år siden stod arbejdsgiverne i kø for at få fingrene i unge nyuddannede ingeniører, cand. merc’ere, og andre akademikere, så snart de var færdige med deres uddannelse. Hvis de ikke allerede var blevet tilbudt et studiejob inden de var færdige med deres uddannelse.
I dag er der 8.500 ledige nyuddannede akademikere, hvilket er dobbelt så mange som sidste år ved samme tid. Hårdest ramt er arkitekterne, med en ledighed for dimittender på hele 73 procent, mens 42 procent af de nyuddannede civilingeniører står uden arbejde.
I følge chefkonsulent Rasmus Conradsen fra Akademikernes Centralorganisation, AC, skyldes den høje ledighed blandt nyuddannede akademikere især at det private jobmarked er gået helt i stå.
Gode kompetencer går tabt
“Faren er, at de ledige nyuddannede mister deres kompetence, hvis de en overgang bliver tvunget over i et alternativt job, som for eksempel taxichauffør. Særligt de tekniske kompetencer bliver hurtigt forældede, og arbejdsgiverne ansætter hellere næste årgang end nogen der har været ude af faget et år eller to”, siger Rasmus Conradsen til DR-Nyhederne.
Samfundet risikerer at tabe et par årgange på gulvet, og dermed spilde de penge der er investeret i uddannelserne, advarer Rasmus Conradsen fra Akademikernes Centralorganisation.
Flere fagligt relevante jobtilbud
Akademikernes Centralorganisation efterlyser en mere målrettet indsats, som kan give de ledige akademikere mere fagligt relevante jobtilbud.
“Under sidste krise i 2003 gav regeringen 65 millioner kroner til at skabe ekstraordinære jobs for nyuddannede akademikere i små og mellemstore virksomheder. Denne gang overser man problemet”, siger Rasmus Conradsen.