Svag euro skaber masser af job

Senest opdateret: 16. februar 2010 af · Kommenter 

Flere af EU medlemslandene er i disse dage i finansiel krise, og sætter derved EU og EURO møntfoden under massivt pres. Men den svækkede EURO og den svækkede danske krone kan give danske virksomheder et tiltrængt løft i konkurrenceevnen, da danske varer dermed bliver relativt billigere, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.

“Hvis svækkelsen holder sig på dette niveau, vil det i sig selv give en bedre konkurrenceevne, svarende til 10.000 nye arbejdspladser og et løft i den danske produktion, målt som bruttonationalprodukt, på 5-10 milliarder kroner”, siger Nordeas cheføkonom, Helge Pedersen.

Svækket euro
Både den danske krone og Euroen er blevet svækket overfor de fleste valutaer, ikke mindst den amerikanske dollar og de valutaer, der læner sig op ad den, f.eks. den kinesiske. Den japanske Yen, som også er en meget vigtig valuta i denne sammenhæng, er også blevet betydeligt stærkere over for euroen og kronen.

Det har haft en positiv effekt på konkurrenceevnen for danske produkter over for lokale varer i disse lande. En svækket euro og krone over for de pågældende landes valutaer gør det billigere for andre lande at købe danske varer. Det er netop de høje priser på danske varer som har været en af de væsentligste årsager til, at danske virksomheder ikke har været så konkurrencedygtige de seneste år.

Ikke uden risiko
Erhvervslivet skal dog ikke ubetinget ønske sig en fortsat svækket krone og euro, påpeger Jakob Legård Jakobsen fra Nykredit.

“Jeg er helt enig i, at det kan skabe mange arbejdspladser. Men grunden til, at euroen og dermed kronen er svag, er at økonomien i Europa er i krise, og det betyder også, at danske virksomheder ikke kan sælge så mange varer til deres traditionelt største eksportmarkeder som Tyskland”, siger Jakob Legård Jakobsen.

Anmeldelser / Kommentarer

Her kan du skrive en kommentar eller en anmeldelse af artiklen

Hvis du ønsker at få vist dit billede eller jeres logo sammen med kommentaren/anmeldelsen, så anskaf en gravatar!